Przepis na ciastka pieprzowe

bake-599521_1280

Żeby zdobyć wiedzę na temat pieczenia ciast, nie trzeba być wielkim specjalistą. Przepisy na ciasta lub przepisy na desery można bez problemu znaleźć na stronach internetowych. Wpisanie w wyszukiwarkę odpowiedniej potrawy zdecydowanie zwiększy szansę na znalezienie odpowiedniego przepisu.

Czasem wypada zaskoczyć czymś nowym, czy to siebie, czy to rodzinę albo znajomym, którym przygotowuje się takie pyszności. Takim smakołykiem są z pewnością ciasteczka pieprzowe, uwielbiane przez Norwegów, przygotowywane przede wszystkim przy okazji Świąt Bożego Narodzenia. Inne ciekawe przepisy na ciasta bez trudu znajdziemy dzis na kulinarnych blogach i portalach w Internecie.

Składniki:
– 1 i 1/8 kostka masła
– 1 szklanka cukru
– ¼ szklanki bitej śmietany
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 i ¼ uniwersalnej mąki
– 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
– 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
– 1 i ½ łyżeczki mielonego kardamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
– Należy wymieszać masło i cukier razem, aż będą lekkie i puszyste. Następnie wymieszać z bitą śmietaną. Następnie należy dodać proszku do pieczenia i niewielką ilość wody – około dwóch łyżeczek.
– Później należy dodać przyprawy, proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszać do momentu, gdy uformuje się ciasto. Ciasto o średnicy 2 ½ cala owinąć wokół siebie i ochłodzić.
– Rozgrzać piekarnik do 375 stopni Fahrenheita (190 stopni Celsjusza), usunąć schłodzoną część ciasta i pociąć je na plasterki.
– Piec należy na lekko natłuszczonej blaszce przez 6 do 8 minut. Następnie należy pozwolić ostygnąć ciastkom na kratce.

Jest to przepis, który zainicjowała Ambasada Norwegii w Waszyngtonie. Tego typu przepisy rozdawano w trakcie pewnej imprezy kulturalnej w Waszyngtonie przed kilkoma laty. Przepis różni się od typowych norweskich, gdyż znacznie większą rolę odgrywa w nim śmietana, nie korzysta się natomiast z jajek.

0 I like it
0 I don't like it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *