Zielona kawa. Jakie ma właściwości i czy warto po nią sięgnąć

japanese-matcha-green-tea-powder-a-healthy-natural-product-antioxidant-bamboo-spoon-and-whisk-gray_t20_wlddom

Zielona kawa to nic innego jak owoce drzewa kawowego, których proces przetwarzania zakończył się przed procesem palenia. Nazwa pochodzi od koloru ziaren, którym różni się od kawy palonej, a jej aromat i smak jest bardzo łagodny. Co zatem sprawia, że warto po nią sięgnąć i wprowadzić do codziennej diety?

Właściwości i działanie zielonej kawy

Ziarna zielonej kawy dzięki temu, że nie mają kontaktu z wysoką temperaturą podczas obróbki zachowują cenne dla organizmu wartości i zawierają dużo więcej składników odżywczych, niż klasyczna kawa palona. Prozdrowotne właściwości zachęcają zatem do uznania jej za ważny składnik diety, oto kilka z nich: 

  • wzmacnia odpornośc organizmu; 
  • zawarty w niej kwas chlorogenowy obniża poziom glukozy we krwi, dzięki czemu może być wsparciem w procesie odchudzania;
  • działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie oraz przeciwbakteryjnie;
  • zmniejsza przyswajalność cukrów w organizmie;
  • ma wysokie działanie przeciwutleniające, zapobiegając tym samym nowotworom i chorobie wieńcowej;
  • posiada właściwości antyoksydacyjne – hamuje procesy starzenia się skóry.

Czym jest kwas chlorogenowy

Kwas chlorogenowy, stanowi 86% wszystkich utleniaczy zawartych w zielonej kawie. Zwiększa czułość komórek na insulinę oraz po spożyciu posiłku zmniejsza wydzielanie glukozy do krwi. Dlatego wiele osób podkreśla, że właśnie dzięki temu składnikowi kawa ma działanie odchudzające, ponieważ organizm przyswajając mniejszą ilość węglowodanów prostych, zaczyna automatycznie czerpać energię z zapasów tkanki tłuszczowej. Jego działanie wspiera dodatkowo kofeina, która wpływa na przyspieszenie przemiany materii i daję zastrzyk energii.

Jak parzyć i pić zieloną kawę

Parzenie zielonej kawy niewiele różni się od klasycznego zaparzania kawy czarnej. Należy wsypać około dwie łyżeczki produktu i zalać wodą, jednak nie wrzącą, a o 90 stopniach Celcjusza. Następnie wystarczy poczekać kilka minut, a gdy wszystkie fusy opadną na dno, wtedy wiadomo będzie, że kawa odpowiednio się zaparzyła i jest gotowa o picia. Aromat zielonej kawy jest delikatny, a kwas chlorogenowy nadaje jej lekko kwaśny smak, dlatego dla udoskonalenia smaku warto dodać odrobinę miodu lub szczyptę aromatycznych ziół. 

Ziarna są dość twarde, podczas mielenia mogą uszkodzić elektryczny młynek, dlatego najwygodniejszym rozwiązaniem będzie zakup kawy zmielonej wcześniej przez producenta lub sprzedawcę. Surowe ziarna kawy pozbawione procesu palenia są dużo trwalsze, a ich jakość nie ulega pogorszeniu nawet podczas kilkuletniego składowania.

0 I like it
0 I don't like it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *